Fitrah Islami Online

Penyebar Ilmu dan Maklumat Islami

AL-FIQH AL-MANHAJI

Adakah kitab al-Fiqh al-Manhaji ‘Ala Madhhab al-Imam al-Shafi’i dikira sbg rujukan muktamad dalam mazhab Shafi’i? Tidak. Ia merupakan kitab utk memudahkan umat Islam mempelajari fiqh berdasarkan mazhab Shafi’i.

Oleh yg demikian, terdapat beberapa pandangan fiqh dalam kitab ini yg tidaklah diambil pandangan muktamad dalam mazhab Shafi’i. Utk permasalahan sebegini, para pembaca perlu berhati-hati agar tidak tersalah anggap bahawa kesemua yg terdapat dalam kitab ini, pandangan muktamad belaka. Kemungkinan ada sebab pengarang tidak mengambil pandangan muktamad, seperti kes utk meraikan uruf semasa dsb. Misalnya berdasarkan kajian yg khusus utk topik Solat sahaja, terdapat tujuh permasalahan dlm al-Fiqh al-Manhaji, tidaklah diambil pandangan muktamad dalam mazhab Shafi’i.

Biasa yg disebut oleh ulama, rujukan mu’tamad dalam mazhab Shafi’i adalah seperti al-Tuhfah oleh Imam al-Haytami atau al-Nihayah oleh Imam al-Ramli. Apa2 pun, kitab al-Fiqh al-Manhaji adalah sebuah kitab yg sangat bermanfaat, serta sesuai utk dijadikan rujukan awam dan para penuntut ilmu fiqh.

Wallahu’alam.

Kredit: Dr Mohd Murshidi Mohd Noor

09/09/2021 - Posted by | Bicara Ulama, Informasi, Tazkirah

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: