Fitrah Islami Online

Penyebar Ilmu dan Maklumat Islami

MENJAWAB TUDUHAN KUFUR WAHHABI TERHADAP ZIKIR HASBI RABBI

Satu gambar yang berisikan tuduhan bahawa kalimah Nur Muhammad di dalam zikir Hasbi Rabbi berkait dengan ajaran MAJUSI dan SYIAH.

Amalan suka mengkafir dan mensyirik yang dikuti oleh pengikut wahhabi adalah berasal dari khawarij dan inilah yang diteruskan hingga ke hari ini dan juga diserapkan dalam gerakan ISIS, IS dan DAESH hingga menjadi ekstrimis.

Kerana itu, kita akan dapati banyak ajaran wahhabi kononnya mengikut al Quran dan as Sunnah sebenarnya adalah bohong dan realitinya bercanggah dengan al Quran dan sunnah Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam.

Nabi Sallallahu ‘alaihi wasallam melarang umatnya dari mengkafir dan mensyirikkan tanpa hak terhadap sesama saudaranya.

Jawapan terhadap tuduhan ini :

1. Ulasan Zikir Hasbi Rabbi – jawapan untuk Ustaz Aizam Mas’od https://m.facebook.com/188408961282820/photos/a.188411557949227/207259766064406/?type=3

2. Persoalan Nur Muhammad Soalan : Adakah Nabi SallaLlahu ‘alaihi wasallam merupakan nur atau manusia biasa seperti kita sepertimana yang dikhabarkan di dalam al Quran ?

Jawapan : Nabi sallaLlahu ‘alaihi wasallam merupakan nur, adalah sohih. Firman ALlah subahanahu wa ta’ala : يَـٰٓأَهۡلَ ٱلۡڪِتَـٰبِ قَدۡ جَآءَڪُمۡ رَسُولُنَا يُبَيِّنُ لَكُمۡ ڪَثِيرً۬ا مِّمَّا ڪُنتُمۡ تُخۡفُونَ مِنَ ٱلۡڪِتَـٰبِ وَيَعۡفُواْ عَن ڪَثِيرٍ۬‌ۚ قَدۡ جَآءَڪُم مِّنَ ٱللَّهِ نُورٌ۬ وَڪِتَـٰبٌ۬ مُّبِينٌ۬ (١٥) Ertinya : Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul kami (Muhammad s.a.w) dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keterangan-keterangan dan hukum-hukum) yang telah kamu sembunyikan dari Kitab Suci dan Dia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan). Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya. (Al Maidah ayat : 15)

Allah subahanahu wa ta’ala juga berfirman : وَدَاعِيًا إِلَى ٱللَّهِ بِإِذۡنِهِۦ وَسِرَاجً۬ا مُّنِيرً۬ا (٤٦) Ertinya : “Dan (Muhammad sallaLlahu ‘alaihi wasallam juga sebagai penyeru (umat manusia seluruhnya) kepada agama ALlah subahanahu wa ta’ala dengan taufiq yang diberiNya ; dan sebagai lampuyang menerangi (Surah al Ahzaab ayat 46)

Baginda sallaLlahu ‘alaihi wasallam adalah nur dan penerang. Tidak mengapa jika kamu mengatakan bahawa Sayyiduna Muhammad sallaLlahu ‘alaihi wasallam adalah nur selama ALlah subahanahu wa ta’ala telah menyifatkan Baginda sallaLlahu ‘alaihi wasallam sedemikian dan menamakannya Nur.

Bahkan, telah thabit di dalam sunnah bahawa sahabat radiyaLlahu ‘anahu menyatakan sesungguhnya wajah Baginda sallaLlahu ‘alaihi wasallam seumpama bulan purnama. إن وجهه صلى الله عليه وسلم كالقمر رواه النسائي و الطبراني Ertinya : Sesungguhnya wajahnya (Nabi sallaLlahu ‘alaihi wasallam) seperti rembulan (Riwayat Nasa’i, As sunnan al Kubra, vol 5 hlmn 187, dan vol 6, hlm 155; Tobrani, Al Mu’jam Al Kabir, vol 10, hlm 147; dan al Hafiz Ibnu Hajar juga mengemukakan di dalam al Ishaabah, vol 6, hlm 180. Baginda sallaLlahu ‘alaihi wasallam juga telah mengkhabarkan ketika mengandungkannya, bondanya melihat cahaya yang memancar sehingga menerangi istana-istana Busra di negara Syam. Para sahabat radiyaLlahu ‘anhu tatkala masuk ke Madinah, semua benda menjadi bercahaya. Tatkala baginda sallaLlahu ‘alaihi wasallam wafat, semua benda menjadi gelap. Begitu juga athar-athar dan hadith-hadith lain yang menerangkan bahawa Baginda sallaLlahu ‘alaihi wasallam adalah nur.

Tidak sewajarnya kita menafikan bahawa nur tersebut adalah nur yang bersifat hissi (yang boleh dirasai oleh salah satu pancaindera). Kerana tidak ada di sana apa-apa yang menghalang untuk kita menyatakan bahawa sifat Baginda sallaLlahu ‘alaihi wasallam itu menerangi atau memiliki nur hissi sebagaimana ia juga tidak bertentangan dengan tabiat manusia yang telah dikhabarkan oleh al Quran.

Sesungguhnya yang dilarang ialah menafikan sifat kemanusiaan bagi diri Baginda sallaLlahu ‘alaihi wasallam kerana ini bersalahan dengan apa yang disohihkan oleh al Quran. ALlah subahanahu @MIUI| https://m.facebook.com/SunniMalaysia/photos/a.149616235103526/1839504096114723/?type=3

24/09/2018 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: