Fitrah Islami Online

Penyebar Ilmu dan Maklumat Islami

Benarkah harus menunjukkan gambar tidak bertudung kepada lelaki?

Soalan; salam,,,ustaz apa hukum seorang perempuan berchating secara webcam tidak menutup kepala dan tidak menampakkan auratnya yang lain kecuali rambut sahaja. saya ada mendengar hukum menunjukkan gambar tidak menutup kepala kepada orang lelaki tidak dikira berdosa kecuali mendatangkan syahwat.. saya ingin mendapatkan kepastian sebab saya adlah pelajar jurusan pengajian Islam.

Jawapan;

Terdapat larangan yang jelas dari al-Quran dan as-Sunnah ke atas wanita beriman agar menutup aurat iaitu seluruh badan kecuali muka dan dua tangan sahaja yang harus didedahkan. Lihat surah an-Nur, ayat 31. Antara yang disuruh Allah agar ditutup ialah bahagian kepala. Firman Allah (bermaksud); "Dan hendaklah mereka (yakni wanita-wanita mukmin) melabuhkan tudung-tudung kepala mereka hingga menutupi belahan leher baju mereka" (Surah an-Nur, ayat 31). Menurut ulamak tafsir; ayat ini bermaksud supaya wanita-wanita beriman menutup kepala mereka, leher serta dada mereka dengan kain-kain tudung (Lihat; Tafsir al-Jalalain).

Diriwayatkan dari Aisyah -radhiyallahu ‘anhu- yang menceritakan; Asmak binti Abu Bakar suatu hari telah masuk bertemu Rasulullah -shallallahu ‘alaihi wasallam- dengan memakai pakaian yang nipis, lantas baginda berpaling dari melihatnya sambil bersabda; "Wahai Asmak, sesungguhnya seorang wanita apabila telah kedatangan haid (yakni sampai umur), tidak harus dilihat badannya melainkan ini dan ini sahaja" sambil baginda menunjuk ke muka dan dua tangannya" (HR Imam Abu Daud dari Aisyah).

Maksud dari arahan menutup aurat ialah tidak mendedahkannya untuk tontonan orang lain yang tidak diizinkan Allah melihatnya, iaitulah lelaki-lelaki yang bukan mahram. Apabila seorang wanita mengambil gambar dirinya ketika ia tidak menutup aurat, kemudian ia menunjukkan gambar itu kepada lelaki yang bukan mahramnya, apakah itu tidak dinamakan mendedahkan auratnya kepada orang yang tidak diizin Allah. Jawapannya tidak lain adalah "Ya". Jadi tidak syak lagi bahawa perbuatan tersebut adalah dilarang. Kewajipan wanita Islam menutup aurat bukan atas alasan timbul syahwat orang atau tidak (jika ia mendedah aurat), tetapi kerana menyahut arahan Allah dalam al-Quran dan hadis tadi. Menjaga dari timbulnya syahwat hanyalah hikmah dari arahan menutup aurat, bukan illah (sebab) kepada menutup aurat kerana illahnya ialah arahan Allah. Contoh lain; sekalipun tiada kebimbangan berlaku zina, haram seorang wanita berduaan dengan lelaki yang bukan mahramnya kerana berduaan itu dilarang oleh Nabi. Tidak harus seorang wanita berkata; "Tidak mengapa saya berduaan dengannya kerana saya yakin dapat menjaga diri dari zina".

Selain arahan supaya menutup aurat, terdapat juga arahan supaya menjaga pandangan mata. Firman Allah (bermaksud); "Katakanlah (wahai Muhammad) kepada lelaki-lelaki mukmin; hendaklah mereka menahan pandangan-pandangan mata mereka" (Surah an-Nur, ayat 30). "Dan katakanlah kepada wanita-wanita beriman; hendaklah mereka menjaga pandangan mata mereka" (Surah an-Nur, ayat 31).  Sabda Nabi (bermaksud); "Apabila seorang lelaki muslim menahan pandangannya tatkala terlihat wanita cantik, Allah akan gantikan untuknya (bagi mujahadahnya menahan pandangan itu) dengan kemanisan beribadah" (HR Imam Ahmad dari Abi Umamah). Persoalan; apabila seorang lelaki melihat gambar wanita yang tidak menutup aurat (seperti mendedahkan rambutnya), apakah ia dianggap menjaga pandangannya? Jawapannya sudah tentu "Tidak". Oleh demikian, anggapan bahawa gambar dikecualikan dari ayat yang menyuruh menutup aurat dan ayat yang menyuruh menjaga pandangan, anggapan tersebut adalah tidak benar sama sekali. Ia bukan sahaja bertentangan dengan kehendak ayat, malah membuka jalan kepada perbuatan dosa yang lebih besar lagi iaitu melihat gambar lucah dan menonton video lucah dengan alasan ia bukan sebenar tetapi hanya foto atau rakaman. Dalam kaedah (prinsip) Fiqh ada dinyatakan "Ma Adda Ila al-Haram Fahuwa Haramun" (Sesuatu yang mendorong kepada yang haram, ia turut diharamkan".

Wallahu a’lam. 

Sumber:  USTAZ AHMAD ADNAN FADZIL [http://ilmudanulamak.blogspot.com/2011/06/benarkah-harus-menunjukkan-gambar-tidak.html]

25/03/2013 - Posted by | Ibadah, Q & A (Soal Jawab) |

2 Comments »

 1. Assalamualaikum ustaz,

  Saya ingin bertanya apakah hukumnya bagi wanita yang telah berzina(dengan rela) dan dipaksa berzina(tanpa kerelaan) dan kemudian insaf dan telah bertaubat kepada Allah swt.,

  1) ingin mengerjakan solat secara berjemaah (samada di rumah atau dimasjid)..bolehkah? adakah solat seluruh Jemaah tersebut dan dirinya itu sah?

  2) Bolehkan wanita tersebut, menjadi imam dalam solat berjemaah?

  3) Bolehkah wanita tersebut berkahwin dengan seorg lelaki teruna?

  Like

  Comment by shila | 15/04/2014 | Reply

  • (Jawapan yg di petik dari http://darululumonline.wordpress.com/2010/08/20/adakah-allah-terima-taubat-orang-berzina/)

   Salam wbt.

   Pertama, saya ucap syabas kerana saudari masih mempunyai iman dan ilmu mengenai haramnya tindakan itu, kerana itulah timbul rasa kesal, tidak tenang dan takut.
   Sekiranya perasaan itu makin menghilang, ia tanda iman juga semakin meluntur, jelas bertepatan dengan hadis Rasulullah SAW bermaksud: “Sesiapa yang merasa gembira apabila melakukan amal baik dan merasa buruk dengan perlakuan dosanya, itulah ciri Mukmin sejati.” (Riwayat At-Tirmizi)
   Sebagai individu yang melakukan dosa, seseorang itu perlu bertaubat dan meneruskan taubat itu kerana ciri-ciri taubat sebenar yang diterima Allah SWT adalah dimulai dengan penyesalan yang amat sangat dan diikuti pula dengan beberapa amalan lain.
   Perkara pertama yang perlu ada dalam diri seseorang itu adalah, perlu bertaubat bersungguh-sungguh di mana, timbul kekesalan dan menangisi dosa yang dilakukan dan berjanji serta berazam untuk tidak mengulanginya.

   Seterusnya, seseorang itu perlu mengelak untuk berjumpa dengan teman lelaki dan berdua-duaan dengannya. Jika ingin berjumpa sekalipun, anda perlu ditemani ahli keluarga yang mempunyai ketegasan dalam hukum Islam dan mencegah daripada berlakunya maksiat dan zina.
   Jelas di sini, sebaik-baiknya berjumpa di rumah dengan kehadiran ibu bapa yang tahu hukum agama dan perlu sentiasa bersama mereka.
   Jika dalam keadaan ini, seseorang itu tidak mampu melaksanakannya, dia tidak ada pilihan selain menghindarkan diri daripada berjumpa.
   Ini kerana, jika terus-menerus berjumpa, seseorang itu dikhuatiri mengulangi perbuatan zina berkenaan.
   Apabila keadaan itu berlaku, maka segala pintu iman semakin tertutup, sekali gus membuka ruang kecelakaan dalam diri dan menjadikan peluang melahirkan zuriat yang celaka semakin membesar.
   Perlu diketahui bahawa nafsu syahwat dan zina sama seperti dadah dan kegilaan terhadap harta benda. Ia boleh menjadikan seseorang itu mabuk dan lupa segala-galanya sebagaimana dinyatakan hadis riwayat al-Bukhari bermaksud: “Sekiranya anak Adam itu mempunyai dua lembah sungai dipenuhi emas, nescaya mereka akan inginkan yang ketiga, dan tidak disumbatkan ke dalam perutnya kecuali tanah (mati).”
   Hal ini sama seperti nafsu syahwat iaitu penyakit dalaman yang amat serius serta sukar dirawati. Ia sama sekali tidak boleh dipuaskan jika tidak dikawal dengan iman.
   Perkara ketiga pula, seseorang itu perlu mencari rakan yang soleh sebagai panduan, terutamanya dalam mendapatkan kaunseling serta panduan dengan lebih kerap lagi.
   Panduan serta kaunseling ini pasti tidak diperoleh jika seseorang itu masih berterusan bersama rakan-rakan yang turut terjebak dalam masalah serupa terutamanya membabitkan hal zina dan maksiat.

   Tuntutan ini sama seperti saranan Rasulullah SAW bermaksud: “Sesungguhnya perumpamaan rakan yang baik dan yang jahat itu, ibarat rakan pembawa minyak wangian dan tukang besi peniup api.
   “Adapun rakan baik adalah seperti pembawa wangian, ia (membawa kesan kebaikan) iaitu sama ada ia akan menghadiahkanmu wangian, atau kamu membeli daripadanya ataupun kamu dapat bauan wanginya juga. Rakan buruk seperti tukang besi penyala api pula, sama ada akan membakar bajumu atau akan mendapati bauannya (peluh) yang tidak enak.” (Riwayat Muslim)
   Hasilnya, wajiblah seseorang itu mencari rakan yang baik termasuk teman lelaki.
   Antara tanda lelaki itu baik adalah dia tidak membicarakan soal seks atau perkara yang menaikkan syahwat, tidak kira sama ada dalam perbualan ketika berjumpa, melalui telefon atau SMS.
   Mana-mana lelaki yang membicarakannya atau meminta sebelum bernikah adalah jahat dan tidak layak dijadikan suami atau itulah bakal suami penzina, kecuali jika mereka juga bertaubat.
   Selain itu, apabila bertaubat, seseorang itu perlu membaca dan memahami ayat tertentu di dalam al-Quran sebagai peringatan terhadap hukuman dosa berkenaan sebagaimana firman Allah SWT: “Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina, maka sebatlah tiap-tiap seorang dari keduanya 100 kali sebatan, dan janganlah belas kasihan kepada keduanya mencegah kamu untuk (menjalankan) agama Allah, jika kamu beriman kepada Allah, dan hari akhirat, dan hendaklah (pelaksanaan) hukuman mereka disaksikan sekumpulan daripada orang-orang yang beriman.” (Surah An-Nur ayat 2)
   Akhir sekali, apabila bertaubat, seseorang itu perlulah memperbaiki solat dan memperbanyakkan amalan kerana jika solatnya itu tidak mampu mencegah dan mengawal nafsu, bermakna ada kekurangan dalam solat berkenaan.
   Dalam Islam, solat adalah antibodi paling kuat untuk mengawal nafsu sekali gus mencegah diri daripada melakukan kemungkaran.
   Allah SWT mengarahkan mereka yang bertaubat untuk mengiringi dosanya dengan memperbanyakkan amalan soleh, dengan harapan Rahmat dan belas Allah akan melebihi murka-Nya.

   Like

   Comment by amri el wahab | 17/04/2014 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: