Fitrah Islami Online

Penyebar Ilmu dan Maklumat Islami

Syirik era baru

Trend letak patung di bawah kereta

Sudah tentu pembaca sekalian pernah melihat ada orang yang meletakkan anak patung di bawah bumper kereta…

Sebenarnya meletakkan anak patung bawah kereta adalah budaya orang Thailand.Mereka percaya roh orang yang mati kemalangan akan berlegar-legar di tempat mereka mati. Bagi mengelakkan roh menganggu mereka yang memandu, terutama roh kanak-kanak, jadi mereka memasang anak patung pada bumper kereta,Supaya roh kanak-kanak tenang.Trend ini dibawa oleh pemandu teksi Thai yang mahu meletakkan roh lain (dengan meletak anak patung) supaya roh orang mati dilanggar tidak menganggu kereta mereka.

Firman Allah, mafhumnya: Maka barangsiapa mengikuti petunjukKu maka ia tak akan sesat dan celaka. Dan barangsiapa berpaling tadah, tidak ingat kepadaKu maka baginya kehidupan yang sempit dan Kami akan membangkitnya di Hari Kiamat dalam keadaan buta.” (Ta Ha : 123)

Sabda Rasulullah saw Bermaksud: “Siapa yang menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk sebahagian daripada Mereka” (Riwayat Abu Daud).

Kesimpulannya janganlah mengikut sesuatu perkara tanpa sebarang usul periksa sama ada perkara berkenaan mengikut syariat islam atau pun tidak.Berhati-hatilah dengan perkara seperti ini kerana tanpa kita sedar kita telah mensyirikkan Allah S.W.T.

(Sumber: Sahabat FB bobo online)

16/07/2012 - Posted by | Aqidah, Informasi, Tazkirah |

1 Comment »

  1. tqatas info..pelik dan tertanya juga kenapa ramai org letak anak patung kat bawah bumper tu..tapi persoalan mati di situ aje..kalau betul la apa yang dikatakan, harap jangan la buat..maaf ye..kebanyakan kita ni suke sangat tiru dan ikut sesuatu yang pelik supaya jadi perhatian..tapi sebenarnya mungkin menampakkan sedikit kejahilan kerana mengikut sesuatu tanpa mengetahui perkara tersebut memberi manfaat atau tak.. :) wallahualam

    Like

    Comment by noraziziah abdullah | 18/07/2012 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: