Fitrah Islami Online

Penyebar Ilmu dan Maklumat Islami

Kehebatan Tentera Islam

Tentera Islam

Diceritakan disatu ketika itu tentera Islam hendak berperang dengan tentera Parsi yang hebat. Kekuatan tentera Parsi dibawah Rajanya Rustam yang dianggarkan seramai 120,000 – 125,000 orang manakala tentera Islam dibawah Rubai bin Amir dianggarkan hanya seramai 20,000 sahaja.

Sebelum perang bermula maka, Rustam pun mengarahkan pengawalnya memanggil Rubai ke istananya lalu seketika kemudian datanglah Rubai menghadap Rustam; Dia masuk keistana Rustam
dengan menunggang kudanya sehingga mengoyakkan permadani istana itu. Beliau masuk keistana tanpa tali sandal, membawa pedang atau tombak dengan menunggang kudanya. Kuda itu masuk istana Rustam dan memijak permadani lantainya maka para pengawal Rustam pun berdiri untuk menangkapnya. Namun Rubai berkata dengan tenang:

”Saya bukan diutus untuk menemui kalian, akan tetapi kalianlah yang mengirim utusan untuk mendatangkan saya. Jika kalian tak menginginkan kehadiran saya, maka saya akan kembali”.

Lalu Rustam menegur kpd pengawal-pengawalnya :

”Biarkanlah dia, kita yang memerlukannya” Lantas Rubai mengikatkan kudanya kepada satu kerusi kebesaran yang ada.

Sementara Rustam berada diatas singgasana emas, sedangkan orang-orang Parsi duduk. Rubai naik dan kemudian duduk diatas kerusi kebesaran yang ada. Bajunya berlobang , tanah dan debu
mengotori singgasana emas.

Lalu Rustam bertanya kepada Rubai:

“Apa yang membuatkan engkau berani benar menghadapi kami?”

Lalu dijawab oleh Rubai bin Amir dengan penuh bermakna,

“Kamu datang kesini dengan berharap akan kembali untuk menemui isteri-isteri kamu tetapi kami datang kesini dengan berharap kami akan mati disini”

Kata-kata itu menyentap keegoan Rustam seketika Lalu ditanya lagi oleh Rustam kepada Rubai bin Amir;

“Apa yang kalian bawa?”

Maka Rubai menjawab dengan kata-kata yang masyhur yang sering menjadi inspirasi bagi orang-orang Islam yang inginkan kemenangan Islam;

“Kami adalah kaum yang diutuskan Allah untuk mengeluarkan sesiapa yang berkehendak daripada penyembahan terhadap hamba kepada Tuhan yang Esa dan mengeluarkan manusia daripada kesempitan dunia kepada keluasan dunia dan akhirat serta mengeluarkan mereka dari kezaliman agama-agama lain kepada keadilan Islam”.

Begitulah kehebatan tentera Islam dizaman keagungannya satu ketika dahulu dan muhasabahlah pada diri kita, sejauh manakah sumbangan kita kepada Islam…..Subhanallah..

(Sumber: Ustaz Ahmad Ulu Kelang)

14/06/2012 - Posted by | Renungan & Teladan |

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: