Fitrah Islami Online

Penyebar Ilmu dan Maklumat Islami

Siapa imam Perhimpunan Bersih?

perhimpunan bersih 3.0 Bersih 3.0 : Perhimpunan Bersih Diadakan Sekali Lagi. Wajar Atau Tidak?

Foto: Beritasemasa.com

Allah berfirman dalam Al Quran saperti berikut yang bermaksud:

“(Yaitu) orang-orang yang mengambil orang-orang kafir menjadi teman-teman penolong dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Apakah mereka mencari kekuatan di sisi orang kafir itu? Maka sesungguhnya semua kekuatan kepunyaan Allah”.
QS. an-Nisa’ (4) : 139

“Dan sungguh Allah telah menurunkan kepada kamu di dalam Al Qur’an bahwa apabila kamu mendengar ayat-ayat Allah diingkari dan diperolok-olokkan (oleh orang-orang kafir), maka janganlah kamu duduk beserta mereka, sehingga mereka memasuki pembicaraan yang lain. Karena sesungguhnya (kalau kamu berbuat demikian), tentulah kamu serupa dengan mereka. Sesungguhnya Allah akan mengumpulkan semua orang-orang munafik dan orang-orang kafir di dalam Jahannam”.
QS. an-Nisa’ (4) : 140

“Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang kafir menjadi wali dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Inginkah kamu mengadakan alasan yang nyata bagi Allah (untuk menyiksamu)?”
QS. an-Nisa’ (4) : 144

Saya bukan politikus.Katanya BERSIH bukan bermotif politik.Buktinya pemimpin BERSIH bukan orang politik.

Maka sebab itu saya pun terpanggil untuk menulis  atas dasar rasa tanggung jawab terhadap agama dan bukan bermotif kan politik.Saya tidak sanggup melihat agama di perhina dan di pergunakan oleh mana mana pihak terutama pihak yang jelas menjadi penentang nya.

Semua maklum siapa pemimpin BERSIH.Dia ialah seorang wanita yang bernama Ambiga Sreenevasan. Umat Islam perlu meneliti siapa sebenarnya Datuk Ambiga Sreenevasan sebelum mengikut telunjuknya yang meminta kita mengikut dia mengadakan perhimpunan BERSIH 3.0 pada Sabtu 28 April ini.

Melayu Islam di Malaysia memang mudah lupa dan harus melihat atau mengimbau kembali sejarah tindak-tanduk Ambiga yang pernah menimbulkan kemarahan kita umat Islam sebelum secara membuta tuli mengikut kehendak dan telunjuknya dalam BERSIH.

Ambigia, selaku Presiden Majlis Peguam adalah orang yang bertanggungjawab menerima memorandum menuntut pelaksanaan Suruhanjaya Antara Agama (IFC) pada 21 Ogos 2001. Majlis Peguam menerima memorandum untuk menuntut pelaksanaan 14 tuntutan IFC .

Lupa kah kita (umat Islam) apa itu IFC (Inter Faith Commission)?

IFC berasal dari IRC (Inter Religion Council ) yang merupakan Suruhanjaya Antara Kepercayaan yang dicadangkan sebagai sebuah badan berkanun yang mempunyai kuasa undang-undang yang boleh mengubah ajaran sesetengah agama (cth: Agama Islam) atas desakan penganut agama lain. IFC berfungsi seakan SUHAKAM yang turut menerima dan melayan aduan berkaitan agama.
IFC ditubuhkan oleh Malaysian Consultative Council Of Buddhism, Christianity, Hinduism
clip_image001dan Sikhism atau singkatannya MCCBCHS ataupun Majlis Perundingan Malaysia Agama Buddha, Kristian, Hindu dan Sikh melalui memorandum bertarikh 21 Ogos 2001 kepada Majlis Peguam Negara.

Matlamat Penubuhan IFC

IFC ditubuhkan untuk membolehkan mereka meminda beberapa ajaran asas Islam yang boleh merosakkan akidah umat Islam serta lebih berpihak kepada orang bukan Islam.

Ancaman Daripada 14 Tuntutan IFC Terhadap Umat Islam

1.    Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibubapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.

2.    Orang-orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka(murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.

3.    Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh mahkamah syariah tetapi dikendalikan oleh mahkamah sivil.

4.    Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam

5.    Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam(murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.

6.    Seseorang atau pasangan suami-isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak penjagaan anak.

7.    Orang-orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya..

8.    Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

9.    Orang-orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.

10.    Bibel dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia  sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.

11.    Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.

12.    Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program  dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.

13.    Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.

14.    Sepatutnya islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

Ancaman Utama IFC terhadap Islam

1.    Membuka ruang seluas-luasnya kepada orang bukan Islam mencampuri Hal Ehwal Agama Islam.

2.    Menjadikan undang-undang Allah pertu tunduk kepada norma-norma antarabangsa yang dicipta manusia yang jelas menjejaskan aqidah.

3.    Orang-orang Islam bebas melakukan apa saja tanpa batasan.

4.    Orang-orang Islam bebas untuk murtad.

5.    IFC berhak untuk menentukan status agama seseorang.

Sebagai umat Islam yang berpegang teguh kepada ajaran Islam yang disampaikan oleh Nabi Muhammad S.A .W., kita haruslah menentang sekeras-kerasnya IFC yang di pimpin oleh Ambigia. Tiada satu pun agama di dunia ini yang sanggup menerima campurtangan oleh mereka yang bukan penganutnya. 

Dalam kes Lina Joy yang murtad, Ambiga mempertikaikan pelaksanaan hukum syariah di bawah Perkara 121(1A) Perlembagaan Persekutuan dengan menyatakan kebebasan beragama turut termaktub kepada semua penganut agama Islam.

Ambigia turut mengadakan forum mengenai memeluk agama Islam pada 9 Ogos 2008 yang membincang dan mempertikaikan secara terbuka Perkara 121 (1A). Biarpun mendapat bantahan orang Islam, Ambigia dan Majlis Peguam yang diterajui nya terus mencabar umat Islam dengan tetap meneruskan forum itu.

Dia juga adalah penyokong,pembela dan pejuang tegar amalan seks songsang  golongan Lesbian, Gay, Biseksual dan Trangender (LGBT) yang jelas bertentangan dengan amalan Islam dan manusia bertamaddun.

Ulama tersohor dunia , Syeikh Dr Yusuf al Qardhawi dalam fatwanya berhubung LGBT menyebut umat Islam dilarang makan dan minum bersama dengan pengamal dan penyokong seks songsang.Umat Islam juga wajib menentang dengan segala kekuatan kerana LGBT adalah sangat bertentangan dengan Islam dan fitrah manusia.

Maka berdasarkan fatwa Syeikh Qardhawi ini, bersekongkol dan menjadi pengikut atau makmun kepada  individu yang jelas pembela dan pejuang tegar golongan seks songsang saperti Ambigia adalah BERDOSA dan HARAM.

Sejak kebelakang ini dia terus mencabar undang undang dan umat Islam dengan terus bergiat mempromosikan LGBT di seluruh negara.

Tindak tanduk Ambiga memperlihatkan diri dia sebagai seorang yang berjuang habis habisan agar undang2 Islam dan Islam tidak di laksanakan di Malaysia.

Sikap anti Islam nya adalah senada dengan sikap Karpal Singh.Adakah kita umat Islam sudah lupa atau buat buat lupa tentang Karpal yang pernah mencabar umat Islam dengan berkata “langkah mayat aku sebelum melaksanakan Negara Islam”. Hingga hari ini dia masih tetap dengan pendirian nya.Ini terbuktikan apabila kita perhatikan dalam Perjanjian Bersama Pakatan (PR), di mana PAS di paksa menggugurkan cita cita mereka untuk melaksanakan HUDUD dan NEGARA ISLAM jika mahu terus berada dalam Pakatan.

Sangat menghairankan dan menakjubkan, walaupun Ambigia terbukti melakukan kezaliman terhadap fitrah tamaddun manusia dan Islam kerana membela dan berjuang  LGBT namun ada pemimpin Islam dan pengikut nya tergamak bersekongkol dan menjadi makmun (pengikut) kepada pejuang kezaliman ini.

Terbukti Ambigia telah berjaya mempergunakan, memperkudakan dan memperbodohkan pemimpin Islam dan pengikutnya.

Renungankan apa Allah kata tentang orang kafir saperti ini dalam firmannya yang bermaksud:

“Dan sungguh Allah telah menurunkan kepada kamu di dalam Al Qur’an bahwa apabila kamu mendengar ayat-ayat Allah diingkari dan diperolok-olokkan (oleh orang-orang kafir), maka janganlah kamu duduk beserta mereka, sehingga mereka memasuki pembicaraan yang lain. Karena sesungguhnya (kalau kamu berbuat demikian), tentulah kamu serupa dengan mereka. Sesungguhnya Allah akan mengumpulkan semua orang-orang munafik dan orang-orang kafir di dalam Jahannam”.
QS. an-Nisa’ (4) : 140

Pada saya atas alasan apapun, pemimpin Islam dan pengikut nya yang sanggup meletakkan dirinya dibawah ketiak dan telunjuk Ambigia adalah golongan yang tidak tahu malu dan sangat tidak bermaruah.Mengapa mereka begitu mudah sahaja terhangguk hangguk dan mengikut sahaja telunjuk dia saperti orang yang sudah kena pukau?

Pemimpin Islam dan pengikutnya tidak sepatutnya meletak maruah mereka sebegitu rendah dan hina sekali dengan bersekongkol, dan berkerjasama dengan penentang agama dan penzalim fitrah manusia iaitu individu bernama  Ambigia walaupun konon nya dia mengajak kita berjuang bersama nya atas nama menuntut keadilan.

Wallahu’alam.

25/04/2012 - Posted by | Aqidah, Berita dan Isu Semasa, Politik dan Dakwah | , ,

3 Comments »

 1. alhamdulillah…saya sangat sokong hujan tuan..itu yang saya fikirkan selama ini…kenapa tak di sebarkan di laman sosial di facebook, twister dan lain2 lagi.. ini la salah satunya yang dirasakan diri beriman kepada Allah tetapi mengikut telunjuk kafir..sedangkan Allah melaknat orang kafir…tapi orang2 BERSIH menyanjung pemimpin kafir..tidakkan mereka sedar semua ini…bila ditanya kenapa mengikuti BERSIH..ramai menjawab matlamat BERSIH tu yang penting..Walau apa pun matlamat BERSIH selagi dipimpin oleh orang bukan islam…tetap Allah melaknatnya…fikir2kanlah.. suka sangat artikel tuan..terima kasih.

  Like

  Comment by Tidak bernama | 27/05/2012 | Reply

 2. mengapa diletakkan sekali gambar A. Samad Said sekali dgn ambiga?

  Like

  Comment by hanya bertanya | 10/05/2012 | Reply

  • A Samad Said adalah orang kuat Ambigia.Di saat saat akhir dia di lantik Pengerusi Bersih 3.0

   Like

   Comment by zull nain | 24/05/2012 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: