Fitrah Islami Online

Penyebar Ilmu dan Maklumat Islami

NGO JATI: Bukan Islam tak perlu gelisah, kata Datuk Hasan Ali

Masyarakat bukan Islam tidak perlu berasa tersisih dengan kewujudan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), JATI, yang akan ditubuhkan secara rasmi pada 21 Feb, kata bekas pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali.

Hasan, yang dipecat daripada PAS pada 9 Jan lepas, berkata walaupun perjuangan JATI bertumpu kepada IMR — iaitu singkatan kepada perjuangan untuk Islam, Melayu serta mendaulatkan institusi Raja-raja, hak bukan Islam tetap terjamin menurut Perlembagaan Malaysia.

“Bila saya kata IMR, orang bukan Islam jangan rasa tersisih. Dalam perlembagaan kita tak seorang pun terkeluar daripada garis, ruang atau tak dapat ruang, keselesaan dan hak di dalam negara ini.
“Jangan takut dan bimbang. Islam tak menyisihkan (orang lain, Melayu tak menyisihkan (orang lain), manakala Raja-raja adalah ‘point of solidarity, togetherness and convergence’ (titik perpaduan, bersatu hati dan pertemuan),” katanya dalam satu temubual eksklusif dengan Bernama dan Bernama TV di sini baru-baru ini.

Beliau berkata penubuhan JATI seolah-olah ditunggu-tunggu masyarakat dan mendakwa ribuan orang sudah menyatakan berminat untuk menyertai pertubuhan itu.

“Dah ramai yang bertanya mana borang untuk diisi, dah wujud atau belum laman web dan sebagainya. Alhamdulillah,” kata Hasan, yang juga pernah menjadi Naib Presiden PAS selama lima tahun.
Katanya struktur organisasi JATI sedang disusun dan diketuai oleh seorang presiden tetapi ia bukan sebuah pertubuhan politik.

“Jadi tekanan ke arah itu (kewujudan JATI) tak payah didesak. Our forte is (Kekuatan kami ialah) aqidah Islam, Melayu yang reflect the authenticity ofIslam (yang menggambarkan ketulenan Islam),” katanya.

Beliau berkata walaupun JATI tidak bermotifkan politik, anggotanya tidak akan dihalang sama ada secara bergabung sesama mereka atau secara individu untuk menjadi calon pada pilihan raya umum akan datang.

Ditanya sama ada ia akan dianggotai oleh nama-nama besar, beliau berkata ia bergantung pada pandangan seseorang individu tetapi sebahagian besarnya adalah aktivis.

Hasan berkata pada masa ini penubuhannya bukan bertujuan mewujudkan satu lagi parti politik berasaskan Islam.- Bernama

11/02/2012 - Posted by | Politik dan Dakwah | ,

2 Comments »

  1. Assalamualikum. Bagaimana caranya untuk menjadi ahli NGO JATI. Saya amat berminat untuk mnyertai JATI kerana perjuangannya nampak ikhlas dan suci.

    Like

    Comment by Adnan bin Harun | 07/06/2013 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: