Fitrah Islami Online

Penyebar Ilmu dan Maklumat Islami

Sahkah solat jika tapak tangan berlapikkan telekung yang dipakai ketika sujud?

Jawapan: Solat anda adalah sah.

Ini ialah kerana sekurang-kurang sujud ialah meletakkan dahi di atas tempat sujud berdasar hadis nabi saw bahawa baginda telah bersabda:

Maksudnya: Apabila kamu sujud, tetapkanlah dahi kamu dan jangan lakukannya terlalu laju. (riwayat Ibnu Hibban dalam sahihnya).

Hadis ini menjadi hujah kepada ulama mazhab Shafie bahawa sekurang-kurang sujud adalah meletakkan dahi di tempat sujud. Mengikut Syeikh Muhamad bin Ismail Daud al-Fathoni dalam kitabnya “dan sekurang-kurangnya (sujud itu) mengenai setengah dahinya akan tempat sujudnya dan wajib dibukakan dahinya jangan ada berlapik”.

Perkara yang sama disebut di dalam kitab al-Fiqh al-Muyassar. Disamping dahi, ulama khilaf tentang kewajiban anggota-anggota lain. Yang sahih dalam mazhab Shafie’ adalah wajib berdasar hadis riwayat Bukhori dan Muslim bahawa Rasulullah saw menyuruh sujud di atas tujuh anggota; iaitulah dahi, dua tapak tangan, dua lutut dan jari-jari kedua-dua kakinya.

Mengikut kitab al-Fiqh al-Muyassar; Yang diambil kira ialah meletakkan dua tapak tangan dan perut jari kedua-dua kaki walaupun sebahagian sahaja. Tidak mengapa dan tidak batal solat meletakkan dua tapak tangan ke atas kain telekung semasa sujud. Yang mesti dijaga ialah pastikan kain telekung tidak menghalang dahi dari mengenai tempat sujud.

Wallahu’alam.

( Rujukan: 1) Syeikh Muhamad Syarbini al-Khatib, Al-Iqna’. 2) Ahmad Isa ‘Asyur, al-Fiqh al-Muyassar. 3) Pelbagai. Disediakn oleh: Ustaz Ahmad Zainal Abidin Setiausaha MUIS majlis ulama isma).


29/08/2011 - Posted by | Ibadah, Q & A (Soal Jawab) |

2 Comments »

 1. Assalamualaikum… Sy nk tnya….mcmana pula solat pakai baju biasa…panjang separuh tngan (nampak jari) bila sujud tapak tangan x sekata….sah x?

  Like

  Comment by hamba Allah | 30/05/2014 | Reply

  • As Salam.
   Bagi Mazhab Syafie, aurat wanita di dalam sembahyang ialah wajib menutup seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan.

   Like

   Comment by amri el wahab | 02/06/2014 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: